Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2023 11:41 - От Костур до Торонто и обратно или едно архитектурно пътешествие
Автор: marlena Категория: Изкуство   
Прочетен: 6717 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 04.06.2023 16:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В това пътешествие ще тръгнем от Костур, ще минем  по мост  на р.Вардар и мост на р. Струма на път към Брацигово,  Пловдив, Сопот и Калофер , за да стигнем до Торонто и  посетим там арх. Константин Радев и неговото архитектурно бюро. Ще разгледаме постройките, съградени по проекти на арх. Радев като продължение на сътвореното от предците му -  прочутите  архитекти и строители от южните български предели, защото родът на арх. Радев по майчина линия произхожда от българи от Костурско, преселили се в Брацигово в края на 18 век.  

image

Печат на Брациговския дюлгерски еснаф

Голяма част от преселниците са майстори- дюлгери, които създават прочутата възрожденска Брациговска архитектурно-строителна школа. За тези костурски майстори споменава Григор Пърличев в автобиографията си- как са минавали вечер след работа под прозорците на Атинския университет , в който той е учил медицина, и са разговаряли на костурския си диалект. Говорили са дюлгерите когато е било нужно и на тайния си зидарски език, служил им не само за да пазят тайните на занаята си , но и за спасение при нужда ( както е послужил на потомците им- брациговски въстаници и затворници в пловдивския зандан Таш капия след погрома на Априлското въстание). Те строят навсякъде из Османската империя и из Европа. Познават архитектурните стилове на Средновековието и Ренесанса и тайните на занаята. В музея в Падерборн в Германия са показани снимки на средновековни църкви от 13-14век. като е посочено , че майсторите им са от Балканите. Това говори за дълга традиция в строителството. Това обяснява вида на съградените от тези майстори църкви и манастири през Възраждането по българските земи, които приличат на италиански  катедрали. За  майсторите от Брациговската архитектурно-строителна школа с корени от Македония и градежите им разказва монахиня Валентина Друмева в книгата си за Калофер. От нея научаваме за великолепните постройки на брациговските строители. В Калофер в средата на 19век брациговски майстори построяват храмовете "Успение на Св. Богородица" и "Св.Атанасий".

image

Храм "Св. Атанасий" в гр. Калофер

Пак по това време - през 1846г. храмът "Св.св. Петър  и Павел" е построен в  Сопот от майстор Никола Троянов , роден в.с Слимница, Костурско през 1775г. и преселил се в Брацигово. Неговият син майстор Христо Троянов-Боянин  построява големия мост на река Вардар при Солун, за което султанът го награждава с грамота и орден, а около 1840 г. той станава кмет на Брацигово.

image


Храм "Св.Св. Петър и Павел" в гр. Сопот

Синът на Христо Боянин- майстор Иван Боянин продължава вековната семейна традиция и построява католическия храм "Св. Лудвиг" в гр. Пловдив в периода 1858-1861г. в стил барок.


image

Католическата катедрала "Св. Лудвиг" в гр. Пловдив

Той  изгражда  също мост на река Струма  в Кресненското дефиле,  за което султанът му подарява мундир с еполети, медал, сабя и диплома за „архитект-практик“. Друг голям майстор от Брациговската школа  - Петко Боз, род. в 1774г. в костурското с. Орешче, построява в периода 1830-1832г. пловдивските църкви "Св.св Константин и Елена" и "Св.Неделя".

image

Храм "Св. Неделя в Пловдив

А в Брацигово по същото време майстор Атанас Мечкарин (родом от с. Омотско, Костурско) издига през 1833г.  църквата "Св.Йоан Предтеча".   

image

Храм "Св. Йоан Предтеча" в гр. Брацигово

В тази поредица от български православни храмове нека наредим и храмът "Св. Димитър" , нищо че е построен около век и половина по-късно и то в далечна Канада, в град Брамптон на 25 км от Торонто. Важно е , че проектът е на храм във византийския стил от епохата на император Юстиниян I ( един от императорите от рода на траките- българи*) , важно е, че това е православен храм, важно е , че праектът е бил отличен с наградата на град Брамптон за урбанистична архитектура и че  неговият майстор- архитект е потомък на брациговски род - Юрукови , също като Троянови-Боянови преселници от Костурско. Това е арх. Константин Радев , за когото може да се каже, че стъпвайки на една българска архитектурно-строителна традиция в модерните ни времена и в далечната страна създава впечатляваща съвременна архитектура.

image

Храм "Св. Димитър" - гр. Брамптон недалеч от  Торонто

Арх. Радев е роден в гр. Пловдив през 1947г. Прадядо му Стоян Юруков от Брацигово като участник в Априлското въстание е заточен в крепостта Сен Жан Д"Арк в Сирия , а дядо му Костадин Юруков,  на който е кръстен, завършва право в Екс Ан Прованс - Франция  и работи като съдия в Пловдив след Освобождението на България. Константин Радев се дипломира  като архитект  във Висшия институт по строителство и архитектура в София, упражнява известно време професията си в Пловдив и София, а след това става университитски преподавател по архитектура в Тунис, откъдето заминава със семейството си  за Канада и се установява в Торонто. В големия канадски град арх. Радев основава първата частна архитектурна фирма  на българин там. Проектите на фирмата са многобройни и разнообразни- частни къщи, жилищни блокове, голф-клубове, офис сгради и др. За 2023г. фирмата е отличена като една от най-добрите в Канада.

image

Значка-отличие на Радеф Архитект ООД 

Нека разгледаме някои от проектите.

image

Сграда на голф клуб в Мисасауга, Онтарио


image

Жилищна сграда в Ниагара Фолз, Онтарио

image

Частен дом в община Ратуд, Мисасауга, Онтарио



image

Офис сграда в Абу Даби, Обединени арабски емиратства



image

Офис сграда клас А на три етажа с разгъната площ от 5000 кв.м. по стандарт Leed


image

Проект- реновация и модернизация на търговски център сервиз и шоурум на Фолксваген в Пикъринг, Онтарио


image

 По- горе е представен проект на наблюдателница  на брега на река Хъмбър  като платформата й е над реката , за да могат хората да се любуват на природата и реката долу и в същото време да се запознаят със стъклената конструкция, която наподобява на индиански вигвам, да научат за историята на района, започнала от  индианците, които са живели тук. По онова време река Хъмбър е била главен търговски път за търговия с индианските племена и френските заселници , живеещи в Северно Онтарио. Проектът още не е осъществен още поради липса на средства, което често се случва тук.

Наред с тези впечатляващи архитектурни творби от камък, стъкло, дърво и бетон  арх. Радев твори и с акварел, масло и молив  градски пейзажи- характерни за мястото сгради , улици и техните обитатели.Тези картини са създадени по време на многобройните му пътувания из Европа, Северна Америка и Северна Африка като някои от тях са в частни колекции в Швейцария, Франция, Австрия, Германия и САЩ. Акварелните пейзажи от Тунис са издадени като поздравителни картички.Те искрят весело с чистите си ярки цветове на Африка . Ето някои от тях.

image

Пътешествието ще опише кръг, защото  ще завърши в България, откъдето то тръгва с чешма в родопското село Славейно , проектирана от арх.Радев .

image

Чешма в двора на църквата в с. Славейно


Тя е построена в двора на църквата на селото в памет на родителите на директора на  PSS Изследователска лаборатория - Холивуд, Калифорния, приятел на арх. Радев.

Нека отпием глътка планинска вода от този източник и тази вода ще е жива вода , защото изтича от недрата на родната земя , откъдето са тръгнали арх. Радев и приятелят му инженер.

2.06.2023г.
гр. Пловдив

Марлена Юрукова 

*Забележка : За трако- българския произход на император Юстиниян вижте книгата на канадеца от български произход Георги Сотиров- "Покушението над Юстиниян "

https://www.otizvora.com/files2015/tschilingirov//gsotiroff-pokushenieto-nad-justinian.pdf




Гласувай:
3



1. leonleonovpom2 - Здравей, Марлена!
05.06.2023 17:55
Впечатлен съм! Жалкото е, че този човек работи в полза на чужди, а не за свои! В тази връзка си спомням един архитект от Валенция, местен, как е преобразил града, от калибъра на Гауди е и как е обичан от съгражданите си!
Брацигово и на мен е скъпо, израснал съм в Пещера
Писал съм за Петлешков!
Юстиниан? Връзката на траки с Българи ! Има и трета връзка , със славяни Което ясно показва, че траки, Българи и славяни са едно, но в различни времена! Всъщност , той е осиновен от вуйчо си Юстин, и оттам идва окончанието ан! Името му е Управда ,преведено на латински- Юстин!
Правда, славянска дума......

Всичко най- добро!
цитирай
2. marlena - Славяни, прабългари, траки- това не са три народа , а един
06.06.2023 08:32
leonleonovpom2 написа:
Впечатлен съм! Жалкото е, че този човек работи в полза на чужди, а не за свои! В тази връзка си спомням един архитект от Валенция, местен, как е преобразил града, от калибъра на Гауди е и как е обичан от съгражданите си!
Брацигово и на мен е скъпо, израснал съм в Пещера
Писал съм за Петлешков!
Юстиниан? Връзката на траки с Българи ! Има и трета връзка , със славяни Което ясно показва, че траки, Българи и славяни са едно, но в различни времена! Всъщност , той е осиновен от вуйчо си Юстин, и оттам идва окончанието ан! Името му е Управда ,преведено на латински- Юстин!
Правда, славянска дума......

Всичко най- добро!


В интервю ( имаше го в youtube с добро качество, но сега няма звук) проф. Асен Чилингиров ясно обяснява, че , прабългари , траки и славяни са един народ. И ти знаеш това, защото се интересуваш да научиш истината. А истината е и в името на Юстиниян и то не само в името му Управда, но и в името Юстиниян. Ю-лат U като се прочете като И ( както е правилно) и от Юстиниян ще стане Истинен. В книгата ми "Гласът на един народ" имам стихче по този въпрос, както си видял от следващия мо постшнг.
Благодаря за разбирането и всичко хубаво и на теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marlena
Категория: Изкуство
Прочетен: 549245
Постинги: 389
Коментари: 308
Гласове: 3231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031